Tuesday, May 5, 2009

Misterioasa Piata Djemaa el Fna

Marrakech inseamna « Asezarea lui Dumnezeu ». Djemaa el Fna – « Adunarea Mortilor ».

Senzuala si boema, Djemaa el Fna traieste in acelasi ritm de secole. Odata cu lasarea serii aceasta piata legendara e invadata de tarabe ambulante. Cel mai mare restaurant in aer liber din lume isi incinde cuptoarele. Lampile cu kerosen se aprind pe rand. Si musterii apar. In meniu? Ah, greu de descris: delicioase supe de melci, tajine (gustoasele tocanite nord africane), fripturi cu carne marinata in zecile de mirodenii marocane, ciorbite harira sau kebaburi si merguez (carnaciori picanti). Pentru desert? Shibakiyyah - o prajitura traditionala marocana preparata cu nuca de cocos si miere.

In jurul tarabelor, in cercuri bine desemnate povestitori de legende parca decupati din cartile de istorie, imblinzitori de serpi, dansatorii gnaoua sau ghicitoare de destin iau cu asalt piata. 

Si in fiecare seara , o da , de secole, spectacolul reincepe la apus de soare si se sfarseste in miez de noapte. De sus, de pe terasele cafenelei « Café de France », invaluita in aburii ceaiului de menta privesc si ma cufund intr-o atmosfera nebuna...nebuna...dar magica. Suspendata in timp.



                                            

No comments: