Sunday, May 3, 2009

Lifestyle in Marrakech



Citisem in urma cu cateva luni un articol despre Marrakech in revista The One. Articolul, "Incursiune intr-o oaza marocana" scris cu o foarte mare sensibilitate de Anda Brandusa (nu o cunosc, dar o felicit) a aparut in sectiunea "Lifestyle". M-a incantat enorm faptul ca in sfarsit, acest coltisor de paradis - melanj african, oriental, berber si francez - atrage atentia si acasa. Speram ca datorita acestui articol (si a altora, binenteles) si cei din tara sa simta magia Marrakech-ului, mirosurile senzuale de lamai, portocali si curmali, palatele somptuase ale sultanilor de odinioara, intr-un cuvant, l'art de vivre marocan.

Da, acasa reactia a fost prompta. Un comentariu, singurul si unicul. Semnat: doamna sau domnisoara Arina.

"Interesant reportaj intr-un hotel de 5 stele, dar de ce nu spuneti si conditiile in care traieste poporul, nu cum te-ai cufundat tu intr-o canapea de catifea. Nu ne mai vindeti minciuni...sa ma duc in Maroc si sa stau la 5 stele cand de fapt realitatea e alta..Rusine stimata d na... "

Ah, l'art de vivre...Uitam deja formulele de politete. Refuzam sa privim inspre alte orizonturi, sa gustam voluptatea de a trai "altfel". Binenteles, in sectiunea "Lifestyle"  Anda Brandusa ar fi trebuit sa scrie despre mizeria din coclaurile Marrakech-ului. Evident, Anda ar fi trebuit sa-si petreaca vacanta intr-o cocioaba. In Romania nu dorim sa auzim despre gradini luxuriante, hammamuri si impachetari cu dulceata de smochine. Nici despre ritmuri de jazz si blues savurate la apus de soare pe terasa unui bar elegant din Orasul Imperial marocan.  

Si totusi continui sa sper ca nu e asa. Continui sa sper ca doamna sau domnisoara Arina este o exceptie. Si ca acasa mai exista interes si pentru alte culturi sau cel putin pentru lucruri simple si frumoase din locuri indepartate.

                                        

http://www.onemagazine.ro/lifestyle/turism/1057094-incursiune-intr-o-oaza-marocana

No comments: