Saturday, May 16, 2009

Ministero del Gusto



Am întalnit-o pe Alessandra Lippini în urma cu doi ani. Fosta redactor sef al revistei Vogue în Italia, Alessandra este unul din personajele unice si avangardiste care au lasat Europa în urma si s-au instalat in Marrakech. 

In urma cu 10 ani, Alessandra si partenerul ei, arhitectul de interior Fabrizzio Bizzari, au decis sa cumpere în Marrakech o casa tipic marocana, în inima Medinei. Ceea ce initial a fost destinat sa fie propria lor locuinta s-a transformat într-una din cele mai extravagante galerii de arta din Marrakech: Ministerio del Gusto.



Cand am auzit pentru prima oara acest nume, am fost surprinsa, uimita, intrigata...Exista in lume un Minister al Bunului Gust? Da. Fabrizzio este un militant fervent al Frumosului: "Realitatea este plina de lucruri urate si de prost gust: obiecte, cladiri, mobilier...90% din ceea ce ne înconjoara este urât. Si cum sunt un adevarat adept al frumosului ma întrebam daca fiecare guvern din lume ar putea avea un Minister al Gustului, pe langa Ministerul de Justitie, Ministerul Apararii, Ministerul Sanatatii..."

Scopul lui Alessandra si al lui Fabrizzio a fost sa creeze un spatiu unic, un fel de vitrina a lucrurilor frumoase, un loc in care atunci când intri sa te simti ca "acasa".  De la masti africane la mobilier Phillipe Starck  pana la colectia impresionanta de moda vintage a lui Alessandra, Fabrizzio nu a luat în considerare nici o regula de estetica. Doar Frumosul. 

Arhitectura Ministerului Bunului Gust a fost creata folosind metodele de constructie multietnice si ferestre stil Gaudi.  Barele din lemn suspendate deasupra bazinului din curtea interioara si peretii portocalii dau vizitatorului impresia de a fi în Niger sau Mali. De la balustrada din franghi, la arta stil Warol sau la dusul din trunchi de copac, Fabrizzio si Alessandra au reusit sa creeze o galerie suprarealista. 


Insa adevarata minune a Ministerului este capacitatea acestui loc de a va afecta starea de spirit. Spatiul reda o senzatie de calm si serenitate.  Infuzia de lumina ce se revarsa din centrul curtii interioare si se reflecta pe peretii portocalii va reaminteste ca sunteti într-un loc magic, care de-a lungul anilor a devenit o legenda a Frumosului în Africa de Nord.


No comments: