Sunday, May 17, 2009

As Time Goes By in Casablanca: Rick's Café



Saizeci de ani dupa lansearea pe ecrane a unuia din cele mai importante filme clasice, melodrama romantica "Casablanca" cu Humphrey Bogard si Ingrid Bergman, un Rick's Café American si-a deschis portile în Casablanca. In realitate, Ingrid Bergman si Humphrey Bogard nu au fost niciodata in Maroc, filmul fiind realizat în integralitate în studiourile hollywoodiene. 

Iata de ce, Kathy Kriger si-a abandonat postul de diplomat pe care-l ocupa la Ambasada Statelor Unite din Rabat. Visul ei a fost sa recreeze atmosfera filmului, un restaurant glamour piano-bar, un Rick's Café american, dar nu la Hollywood ci în Casablanca.


Situat pe culmile vechiului oras, Rick's Café este un mic palat care îmbina detalii arhitecturale din anii '40, o evocare a gloriei cinematografice de odinioara. Daca în film, Rick's Café a fost creat dupa modelul Hotelului Minzah din Tanger, Kathy Kriger a creat o atmosfera eleganta si sofisticata datorita elementelor arhitecturale si detaliilor decorative din film: elegante arcade orientale, mici balcoane la etaj si superbe lampi traditionale marocane.

In mijlocul curtii interioare, in fiecare seara, la un autentic pian Pleyel din anii '30, Issam Chabaa recreaza atmosfera filmului cu melodia "As Time Goes By". 


In film, Rick's Café reflecta misterul si intriga orasului Casablanca din timpul regimului nazist francez Vichy unde numerosi expatriati se refugiau pentru a-si pregati "evadarea" spre Statele Unite. Astazi, Kathy Kriger si noua sa clientela - majoritatea fiind expatriati occidentali - au "evadat" în Maroc pentru a scapa de rutina cotidiana din Occident.

Adesea am parcurs 200Km de la Marrakech la Casablanca doar pentru o seara...si înca una la Rick's Café. Si putini sunt cei care au patruns misteriosul univers Rick's Café din Casablanca fara sa murmure înainte de plecare: .."play it again, Sam"....

http://www.rickscafe.ma/Flash_gallery_2/gallery.html





No comments: