Friday, June 12, 2009

In vizita la Yves Saint Laurent

Imaginati-va o dupamiaza într-un univers al elegantei, al artei... într-un paradis al plantelor exotice. O dupamiaza în gradinile creatorului de haute couture, Yves Saint Laurent. In Paris? Londra? Milano? Nu, nu...

In iunie, în Marrakech, caldura atinge adesea 50 de grade. Motociclete, circulatie intensa, poluare. Oh, adesea dupa ce am hoinarit haihui prin bazaruri imi tarasc babusii obositi spre Bulevardul Mohammed V, prima strada la stanga si în sfarsit, o poarta albastra nuanta cobalt. Vreau sa sun. Clopotelul nu merge. Insa la un gemulet, o doamna îmi întinde un bilet. Pentru aceasta vizita, 3 euro.

Dincolo de zidurile înalte si de portita albastru-cobalt, un colt de paradis: Gradinile Majorelle.
 
Ma instalez pe o banca. Si rememorez momentul cand am descoperit pentru prima oara Marrakech-ul. Ce m-a sedus? Poate ca aidoma creatorului acestei Gradini, lumina speciala si culorile.  

In 1919 pictorul francez Jacques Majorelle paraseste Parisul pentru Marrakech unde isi construieste o casa stil art deco inspirata din arhitectura Palatului Bahia si din stilul Corbusier. Pregateste el însusi culoarea pentru fatada: un albastru unic, unic în lume. Albastru majorelle.


Colectionar de plante exotice, Jacques realizeaza  o capodopera botanica: peste 300 de specii de plante înconjurate de zeci de fântani. 

Dupa moartea pictorului francez, Gradinile au ramas în paragina timp de aproape 20 de ani. Fascinat de Marrakech, celebrul creator de moda Yves Saint Laurent si partenerul sau, omul de afaceri Pierre Bergé, achizitioneaza în 1980 aceasta proprietate. 

De altfel, urna cu cenusa lui Yves Saint Laurent a fost depusa în Gradinile Majorelle.

P.S. Despre casa lui YSL în Gradinile Majorelle, Villa Oasis, am gasit un excelent reportaj în Marie Claire punct ro:

2 comments:

lari said...

excelent, BRAVO Dana!

Anonymous said...

cred ca e si mai superb in realitate dar modul tau de a descrie depaseste orice imaginatie.
Oricine se poate indragosti de locurile descrise de tine :-)
Lari