Wednesday, June 17, 2009

"Shhhttt" spune Ministrul muezinului, "turistii dorm"...

Marocul este o tara turistica. Da, evident. Dar Marocul este si o tara musulmana. Da, moderata, deschisa celorlalte culturi si religii. Deci, nici un inconvenient. 

Si totusi se pare ca exista unul. In Islam, chemarea la rugaciune se face de 5 ori pe zi. In timpul zilei, muezinul si cantul acestuia suna oarecum exotic pentru majoritatea turistilor. Doar ca exotismul poate sa paleasca atunci cand primul apel la rugaciune se face la 4 dimineata.

Nouzha Skalli, Ministrul marocan al Familiei a provocat indignare sugerand muezinilor sa faca mai putina galagie dis de dimineata pentru a nu-i trezi pe turisti. Cu bune intentii, Nouzha a propus ca volumul difuzoarelor care amplifica chemarea la rugaciune sa fie redus, in special in zonele turistice.

Cine isi permite sa atace chemarea la rugaciune? Pe langa viziunea pro europeana, minstrul nu e nici macar ministru e ..."ministra". Da, al doilea pacat al Nouzhei Skalli e de a fi "MINSTRA". Islamistii radicali au cautat nod in papura ministrei, cerandu-i demisia.


Chemarea la rugaciune este o traditie in Islam care dureaza de pe vremea Profetului Muhammad, cand primul muezin strabatea strazile pentru a-i chema pe credinciosi la rugaciune. Mai tarziu, chemarea a inceput sa se faca din minaret. Din acel moment, acest tip de slujba era oferit de preferinta orbilor. De ce? O simpla chestiune practica: fiind orb, muezinul nu va trage cu ochiul in curtea oamenilor din varful minaretului. 

Insa pe vremea aceea nu existau difuzoare pe minarete si nici turisti. Si cu atat mai putin doamne ministru. 

Cativa intelectuali i-au luat apararea doamnei Skalli. Ahmed Benchemsi, redactor sef al unei reviste in limba franceza, a criticat si el zgomotul matinal spunand ca nu numai turistii sunt perturbati dar si copiii.  "De ce oamenii nu protesteaza? Pentru ca le e teama de a fi catalogati ca nefiind buni Musulmani. A ataca muezinii si decibelii chemarii la rugaciune inseamna a ataca rugaciunea in sine si Islamul", a adaugat jurnalistul marocan.

Intre timp, doamna Skalli a scaldat-o in alte ape. Si a ramas doamna Ministru. Turistii continua sa vina in Maroc - anul trecut 7 milioane de turisti au vizitat regatul nord african. Si in fiecare dimineata, la ora 4, muezini clar vazatori urca in minarete si isi cheama credinciosii la rugaciune. 

No comments: